در پاییز و زمستان هوا سرد می شود و طول روزها کاهش می یابد. برخی افراد در این فصل از نظر جسمی و روانی دچار تغییراتی می شوند. به همین دلیل، حفظ سلامت و خود مراقبتی در پاییز و زمستان اهمیت بسیار زیادی دارد. با توجه به برخی نکات کاربردی می توان در این فصول نیز یک زندگی سالم و متعادل را تجربه کرد.
در فصول سرد سال باید بیشتر به سلامت جسمی و روانی خود توجه کنید، فعالیت بدنی منظم داشته باشید و از یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی پیروی کنید. همچنین داشتن استراحت کافی و استفاده از روش های مدیریت استرس مانند مدیتیشن و تمرینات تنفس عمیق از جمله راهکارهای خود مراقبتی در پاییز و زمستان به حساب می آیند. در ادامه بیشتر به راهکارهای خود مراقبتی در فصول سرد سال می پردازیم.
اهمیت خود مراقبتی در فصول سرد
سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید
در فصل های پاییز و زمستان، خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر بیماری های تنفسی افزایش می یابد. یکی از راهکارهای خود مراقبتی در پاییز و زمستان تقویت سیستم ایمنی بدن است. می توانید با استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه ها، سبزیجات و غذاهای تقویت کننده سیستم ایمنی از جمله مرکبات، زنجبیل، سیر و زردچوبه، سیستم ایمنی بدن خود تقویت کنید. علاوه بر این، مصرف مکمل هایی مانند ویتامین C یا ویتامین D کمک کننده است.
نکته مهم
آیا عسل می تواند در بهبود بیماری های دستگاه تنفسی فوقانی مؤثر باشد؟ بر اساس تحقیقات انجام شده، عسل یک ماده مغذی دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی است. یکی از روشهای خود مراقبتی در پاییز و زمستان، مصرف عسل طبیعی است. عسل دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است که می تواند در مراقبت از سیستم ایمنی بدن مؤثر باشد.
همچنین ثابت شده است که عسل می تواند به کاهش ترشحات پشت حلقی کمک کند. میتوانید از عسل برای بهبود علائم سرفه استفاده کنید. برای این کار یک قاشق چای خوری عسل را مستقیماً میل کنید. همچنین می توانید عسل را در آب داغ یا چای حل کنید.
مصرف مواد تقویت کننده سیستم ایمنی
به نکات بهداشتی توجه کنید
در طول زمستان، شیوع ویروس ها و باکتری ها بیشتر است. اهمیت دادن به نکات و توصیه های بهداشتی به کاهش انتشار عوامل بیماری زا کمک می کند. دست های خود را به طور منظم و به خصوص قبل از غذا خوردن یا دست زدن به صورت، حداقل به مدت 20 ثانیه با آب گرم و صابون بشویید.
در مواقعی که امکان شستن دست ها وجود ندارد از مواد ضد عفونی کننده دست استفاده کنید. هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را بپوشانید. شستن دست ها با آب و صابون و استفاده از مواد ضد عفونی کننده از جمله راهکارهای مهم خود مراقبتی در پاییز و زمستان محسوب می شوند.
افزایش دوپامین با کشش و نرمش
فعال بمانید
ممکن است در فصول سرد سال، افراد تمایل داشته باشند که بیشتر بخوابند؛ اما باید بدانید که فعال ماندن و داشتن فعالیت بدنی مناسب در این زمان، یکی از مهم ترین اصول خود مراقبتی در پاییز و زمستان به حساب می آید. برای این منظور، به طور منظم ورزش کنید. می توانید در منزل نیز فعالیت هایی نظیر یوگا، رقص یا ورزش های مناسب محیط خانه را انجام دهید. فعالیت بدنی نه تنها به حفظ تناسب اندام شما کمک می کند، بلکه موجب بهبود خلق و خو و افزایش سطح انرژی مثبت شما می شود.
مراقب پوست خود باشید
هوای سرد، رطوبت کم و گرمایش فضاهای داخلی از جمله عوامل افزایش خشکی و خارش پوست در فصول سرد سال محسوب می شوند. استفاده منظم از کرم های مرطوب کننده مناسب، یکی از راهکارهای خود مراقبتی در پاییز و زمستان است. برای جلوگیری از ترک خوردن لب ها نیز می توانید از بالم لب استفاده کنید.
اهمیت مراقبت از پوست
سلامت روان را در اولویت قرار دهید
گاهی اوقات، کاهش نور خورشید و سرد شدن هوا در فصل های پاییز و زمستان موجب بروز تغییرات خلقی یا اختلالات عاطفی فصلی در برخی افراد می شود. توجه به نکات خود مراقبتی در پاییز و زمستان موجب جلوگیری از بروز افسردگی یا اختلالات خلقی و روانی در این فصول می شود.
به عنوان مثال، باید تا حد امکان در معرض نور طبیعی خورشید قرار بگیرید. همچنین می توانید به فعالیت هایی بپردازید که باعث شادی شما می شوند. در صورت نیاز می توانید وقت بیشتری را با دوستان یا اعضای خانواده بگذرانید. همچنین، کمک گرفتن از متخصصان سلامت روان نیز می تواند به بهبود وضعیت روانی شما کمک کند.
نکته مهم
اگر علائم تغییرات خلقی یا اختلال عاطفی فصلی را تجربه می کنید و در جایی سکونت دارید که نور طبیعی خورشید همیشه در دسترس نیست؛ استفاده از نور درمانی به عنوان یک راهکار خود مراقبتی در پاییز و زمستان می تواند کمک کننده باشد. بدین منظور، لامپ های مخصوصی طراحی و تولید شده است که نور طبیعی خورشید را تقلید می کند. در چنین شرایطی می توانید به مدت 20 تا 30 دقیقه در روز در معرض تابش این لامپ ها قرار بگیرید.
لزوم قرار گرفتن در معرض نور خورشید در پاییز و زمستان
5 تمرین آسان برای خود مراقبتی در پاییز و زمستان
انجام تمرینات ورزشی موجب بهبود سلامت جسم و روان می شود. ورزش های مختلفی نظیر تمرینات هوازی، مقاومتی و ورزش های تیمی می توانند به بهبود سلامت کمک کنند و ترشح هورمون دوپامین را افزایش دهند.
کشش گردن
به آرامی سر خود را به یک طرف خم کنید و گوش خود را به شانه نزدیک کنید. این وضعیت کششی را به مدت 15 تا 30 ثانیه حفظ کنید. کشش این کار را دو تا سه بار تکرار کنید. با این کار، در ناحیه گردن و بالای شانه خود کمی احساس کشش می کنید. این تمرین به عنوان یک تمرین کششی ساده و مؤثر برای کاهش تنش و بهبود احساس راحتی در ناحیه گردن شناخته شده است.
کشش شانه و سینه
به عنوان یکی دیگر از تمرینات خود مراقبتی در پاییز و زمستان می توانید انگشتان خود را پشت سر خود در هم قفل کنید و در حالی که به یک طرف خم می شوید، به آرامی بازوهای خود را صاف کنید. این وضعیت کششی را برای 15 تا 30 ثانیه نگه دارید. این کشش به بهبود وضعیت بدن و جلوگیری از قوز کمک می کند و موجب کاهش تنش در شانه ها و قفسه سینه می شود.
کشش مچ دست و ساعد
یک دست خود را در حالیکه کف دستتان رو به بالا است، در مقابل خود دراز کنید. با دست دیگر، انگشتان خود را به آرامی به سمت پایین بکشید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که کشش را در ساعد و مچ خود احساس کنید. این وضعیت را به مدت 15 تا 30 ثانیه حفظ کنید. همین کار را با دست دیگر خود تکرار کنید. این کشش به کاهش تنش و سفتی مچ دست و ساعد شما کمک می کند.
اهمیت خود مراقبتی و ورزش منظم
خم شدن به جلو در حالت ایستاده
انجام تمرینات ورزشی و خود مراقبتی در پاییز و زمستان به شما کمک می کند که از نظر جسمی و روانی در وضعیت مناسبی قرار داشته باشید. برای انجام این تمرین، بایستید و پاها را به اندازه عرض لگن باز کنید. به آرامی از باسن به سمت جلو خم شوید. بازوهایتان را به ساق پا یا زمین برسانید. کشش را برای 15-30 ثانیه نگه دارید. این کشش به کاهش تنش در ناحیه کمر، عضلات همسترینگ و ساق پا کمک می کند.
کشش ساق پا
رو به دیوار بایستید. دست ها را در ارتفاع شانه ها روی دیوار قرار دهید. یک پا را عقب ببرید و آن را صاف نگه دارید و پاشنه پا را روی زمین فشار دهید. باید در این حالت، کشش را در قسمت ساق پایی که در عقب قرار دارد، احساس کنید. به مدت 15 تا 30 ثانیه در همین وضعیت بمانید و همین کار را برای پای دیگر تکرار کنید. این کشش به رفع گرفتگی عضلات ساق پا کمک می کند.
ماساژ و خود مراقبتی در فصل سرما: راهکارهایی برای آرامش و بهبود حالات روانی
یکی دیگر از تکنیک های بسیار مؤثر برای خود مراقبتی در پاییز و زمستان، ماساژ درمانی است. ماسور با استفاده از تکنیک های لمس و فشار دادن عضلات، به کاهش تنش و استرس کمک می کند. استفاده از روغن های آرامش بخش مانند روغن اسطخودوس در ماساژ درمانی باعث ایجاد احساس آرامش و کاهش تنش و اضطراب می شود. پخش موسیقی های ملایم مانند موزیک های آرامش بخش یا صدای طبیعت نیز به کاهش تنش ها کمک می کند.
ماساژ و خود مراقبتی
سخن آخر
به دلیل شیوع بیماری های ویروسی و همین طور کاهش نور خورشید در فصول سرد سال، استفاده از تدابیر و راهکارهای خود مراقبتی در پاییز و زمستان اهمیت زیادی پیدا می کند. علاوه بر این، استراحت کافی و خواب عمیق می تواند موجب احساس آرامش و افزایش سطح انرژی شود. همچنین، اقداماتی نظیر ماساژ، تمرینات تنفسی عمیق، مدیتیشن، انجام فعالیت های ورزشی و سایر تمرینات خود مراقبتی نیز موجب دستیابی به آرامش و بهبود حالت روانی در فصل سرما می شوند.